Новото BMW М5

P90121878Продажбите на обновения мощен Седан от BMW M GmbH започват през юли 2013 г. с нов акцент в дизайна, допълнителен пакет Competition за още по-впечатляваща динамика и разширен избор от опции от BMW Individual и BMW ConnectedDrive.

Акцентирането върху определени области от дизайна увеличава удоволствието от съвършеното усещане при шофиране в мощния Седан BMW M5. Успоредно с премиерата на новите модели BMW Серия 5 Седан, BMW Серия 5 Touring и BMW Серия 5 Gran Turismo, най-успешният модел на BMW M GmbH също ще бъде внимателно преработен. Прецизният дизайн подчертава характерната за M атлетичност и предизвикателното излъчване на новото BMW M5, а допълнителният пакет Competition, новото оборудване и по-богатият избор от опции от BMW ConnectedDrive разкриват иновативния му характер.

BMW M5 се задвижва от 4,4-литров V8 двигател с M TwinPower Turbo технология и максимална мощност от 412 кВт/ 560 к.с. В съчетание със 7-степенна скоростна кутия M с двоен съединител, активен M диференциал на задния мост и специфична за модела технология на окачването за отлична динамика благодарение на опита на M GmbH в сферата на автомобилните състезания, този високооборотен двигател гарантира изключително динамика при шофиране.

За още повече мощ и прецизност, като допълнителна опция се предлага и новият пакет Competition, който разкрива съвършено ново измерение на динамиката в запазения стил на BMW M. Пакетът е създаден специално да подобри характеристиките на управлението на BMW M5. С него мощността на високооборотния двигател V8 с технология M TwinPower Turbo се повишава с 11 кВт до 423 кВт/ 575 к.с. Освен това от месец март 2013 г. като опция се предлагат и новоразработените въглеродно-керамични спирачки M.

Особено забележителна иновация във външния вид на BMW M5 е „бъбрековидната решетка”, която вече включва обозначение на модела и чиито пластини са в унисон с дизайна на алуминиевите джанти с двойни спици. В допълнение към стандартните ксенонови фарове като опция се предлагат адаптивни LED светлини, които излъчват изключително ярка бяла светлина от само два светодиода, разположени хоризонтално по средата на светлинните пръстени. Стандартното оборудване на BMW M5 включва задни светлини с нов дизайн с поразително тънки LED светлинни ивици, които генерират голям контраст и допълват уникалното излъчване през нощта.

Типичното усещане за M е налице и при кожения волан, чийто нов дизайн включва елементи от джантите с двойни спици. Интериорът на Седана се отличава с по-голямо отделение за съхранение в подлакътника в централната конзола. Контролният дисплей на предлаганата като част от стандартното оборудване операционна система iDrive вече е с хромирани елементи. За пръв път като опция се предлага контролер със сензорно поле за писане, което позволява въвеждане на символи, при задаване на дестинация в навигационната система.

От месец юли BMW Individual предлага богата гама от нови екстериорни цветове за BMW M5 (Pure Metal Silver, Pyrite Brown – кафяв металик, Frozen Blue – металик и допълнителни матови оттенъци), както и екслузивни цветове на кожения салон (Cashmere Beige и Nutmeg). С Pure Metal Silver на BMW Individual например каросерията придобива дълбок, брилянтен блясък. Този уникален цвят металик се дължи на комбинация от специален пигмент и боя на водна основа. Добавените изключително фини алуминиеви частици гарантират, че повърхността ще е еднакво бляскава навсякъде. В зависимост от зрителния ъгъл частиците създават контраст между тъмните и светлите части и акцентират повърхностите на каросерията. Тази боя подчертава още по-силно линиите и контурите на модела и добавя удивителни нюанси към дизайна на автомобила.

Още по-богатият избор от функции на BMW ConnectedDrive гарантира, че новото BMW M5 е на първо място в сегмента си, когато става дума за интелигентна връзка. Иновативните помощни системи за водача и мобилните услуги оптимизират безопасността и удобството по време на шофиране и информационно-развлекателните програми.

Новият Асистент за шофиране съчетава функциите за предупреждение за напускане на пътното платно и предупреждение за сблъсък. Поставената върху предното стъкло камера следи за превозни средства и пешеходци и предоставя на водача визуални и звукови предупредителни сигнали, ако засече опасност от сблъсък. В критични ситуации системата подготвя и задейства спирачната система при опасност. Асистентът за дълги светлини без заслепяване сега се предлага като опция за BMW M5, докато системата за Предупреждение за смяна на пътното платно вече може да се използва при скорости от 20 км/ч.

Новите възможности за он-лайн развлечение предлагат изключително богата програма. Тя осигурява онлайн достъп до музикална база данни с приблизително 12 млн. песни. Заедно с навигационната система Professional и услугите на ConnectedDrive се предлагат и допълнителни функции, сред които резервации, дистанционни услуги и информация за пътната обстановка в реално време.