Три автомобила с марка BMW оглавяват класацията „Най-спортни автомобили 2013” в своите класове.

P06sТри автомобила от настоящата гама на BMW заемат челните позиции в класацията „Най-спортни автомобили 2013”, която се формира според гласуването на читателите на специализираното издание “Sport Auto”. В категорията дизелови автомобили BMW xDrive M50d, за втора поредна година, получава най-голям брой гласове. BMW 335i Седан и BMW 335i Купе също се класират на първо място в своите категории. Тройната победа на марката, затвърждава отличното й представяне в дългогодишната, престижна класация. Официалната церемония за обявяването на “Sport Auto” Awards 2013 бе на 12 юни 2013 г. в Kunstmuseum, Щутгарт.

С най-мощния шестцилиндров дизелов двигател в света под предния капак BMW xDriveM50d уверено защитава титлата си „най-спортен дизелов автомобил”. Със своите три турбокомпресора и common-rail директно впръскване, трилитровият дизелов двигател развива максимална мощност от 280 кВт/ 381 к.с. и осигурява максимален въртящ момент от 740 Нм. Специфичната технология на шасито и аеродинамичен баланс, съчетани с типичната M прецизност по отношение на работните характеристики на двигателя, оформят първокласния спортен характер на най-мощния дизелов модел на BMW Серия 5. Същите качества се споделят и от BMW xDriveM50d Touring. Тези два модела осигуряват спортно и вълнуващо усещане при шофиране, като същевременно налагат най-високи съвременни стандарти по отношение на ефективността със среден разход на гориво от 6.2 и 6.3 л/ 100 км. в ЕС тестови цикъл, съответно за Седана и Туринга.
В категорията “Седани на стойност под 50 000 евро” отново BMW е победител. За първи път, новото BMW 335i Седан получава най-много от читателските гласове, като това успешно представяне в тазгодишната класация е и продължение на вече установената традиция, след като предишния модел в три последователни години е носител на титлата в тази категория. В клас “Купета на стойност до 50 000 евро” с убедителна преднина лидер е отново автомобил на BMW. Гласовете на читателите на “Sport Auto” поставят на върха на класацията за трети пореден път BMW 335i Купе. Основната прилика между тези два традиционни победители и решаващ фактор за техния успех е редовият шестцилиндров бензинов двигател, оборудван с BMW TwinPower Turbo технология. Мощният 225 кВт, 306 к.с. агрегат има всички характерни качества на другите шестцилиндрови двигатели BMW – светкавична, спонтанна реакция, превъзходни високоооборотни характеристики и рафинирано разгръщане на мощността – всички те изразени по особено ефективен начин. Несравним баланс между радост от шофирането и икономия на гориво се постига чрез комбиниране на турбокомпресор, който функционира на принципа twin-scroll, със система върховния система High Precision Fuel Injection и напълно променливо управление на клапите VALVETRONIC.

Годишната анкета за определяне на ” най-спортните автомобили” на списание “Sport Autо” се провежда за първи път през 1980 година.  В настоящето гласуване са участвали около 15 300 читатели. Те бяха определят любимите си автомобили в 15 категории за серийни автомобили и в още 10 класове за тунинговани автомобили,като избират сред 230 актуални модели.