E90

Галерия
e90BMW E90 е петото поколение на серия 3 на BMW. Попада в клас “compact executive”. Гамата включва версии седан, комби (обозначено като E91, известно на пазара като Touring), купе (E92) и купе кабриолет (E93). Предлага се и “М” версията на модела – M3 за E90, E92 и E93. Моделът E90 е наследник на E46 и е представен през март 2005.

През 2002 г., Норберт Райтхофер и шефа на разработките Буркхард Гойшел, започват инициатива за намаляване наполовина на времето, необходимо за достигане на пълна производствена мощност на следващото поколение на 3-та серия от шест месеца до три. Представена на пазара през март 2005 г., колата бързо се превръща в най-продавания автомобил на групата BMW в световен мащаб, продавайки 229 900 бройки до края на годината. Това безспорно е най-продавания луксозен автомобил “начално ниво” в Канада и САЩ.

През 2008 г. седанът претърпява сериозен фейслифт в средата на производствения си цикъл. През 2010 г., купето и кабриолетът също. Фейслифта на 3-та серия са често се нарича “LCI” – Lifecycle Impulse.

Обща информация

С многобройните си модификации и богат избор на купета и двигатели, E90 е един много гъвкав автомобил, предлагащ широк диапазон от нива на оборудване, включително и версия М3, базирана на E90. За постигане на такова голямо разнообразие от версии, E90 е снабден с напълно независимо окачване, включващо алуминиеви MacPherson-и отпред и стоманено 5-точково многораменно окачване отзад. Предните спирачки са с много повече спирачна сила от задните. Една от характеристиките на окачването на E90 е възможността да се монтират много големи и мощни предни спирачки. Също така, използването на стомана, предназначена да осигури висока якост, при отливане, позволяваща на BMW значително да намали теглото и цената на задното окачване. Освен това, задната ос може да бъде напълно преправена и настроена в зависимост от спирачната система и окачването.

В E90, за първи път в Серия 3 са въведени run-flat гуми. Автомобилите с такива гуми не са оборудвани с резервна гума. Въпреки че това, теоретично подобрява поведението на пътя и управлението, run-flat гумите са по-скъпи и пътуването с тях е по-некомфортно.

Модели

Седанът е първият модел, който излиза от 5-тото поколение на Серия 3. Дебютира в САЩ през 2005 година като модел 2006 г. E90 е представен в две версии – 325i/xi и 330i/xi. През 2007 г., Серия 3 е разширена чрез дебюта на моделите 328i/xi и 335i/xi. 335i/xi получава нов 3.0L, битурбо, редови, шест цилиндров двигател.

С представянето на модела през 2006г., в каросерията на E90, виждаме еволюцията в една по-модерна кола с остри линии, ръбати ъгли и съвременен интериор. Дизайна на новата Серия 3 се доказа, бидейки не е толкова спорен, колкото преработките на дизайна на Серия 7 – E65 от 2002г. и Серия 5 – E60 от 2004 г., което си личи и от това, че E90 е най-продавания модел на BMW до тогава. Повечето от заоблените ъгли и традиционен интериор на E46 са заменени с остри ръбове. Това е видно от рязката линия, пресичаща таблото, дългата чупка, по протежение на купето, минаваща през дръжките на вратите и острите ръбове по броните и праговете. Мигачите вече са разположени в корпуса на фаровете, а не са отделни елементи. В горната част на решетките на бъбреците има два плоски хромирани елемента, свързани с капака. Стъклата на страничните огледала вече не са синкави и са с овална форма. Линията на покрива не е толкова симетрична като на E46 и е малко по-плоска отгоре. В задната част (багажник, задна броня, задни светлини) е използвана спорната форма “bangle butt”. Задните светлини вече са червени, не са кехлибарени и мигачите; страничните и предните мигачи също са кристални. Моделите от среден клас (330i/335i) имат хромирани елементи в решетките на  бъбреците, а хромирана ивица очертава страничните прозорци. 1-инч по-големи колела се поставят на спортните модели, както и  биксенонови, HID „ангелски очи“. При базовите модели (325i/328i) липсват тези малки подобрения в екстериора.

Галерия: 

Обратно горе