F30

Галерия
f30-smallF30 е шесто поколение на серия 3 на BMW. Попада в клас “compact executive”. Предлага се и като комби (Touring) от есента на 2012, обозначена като F31. Наследник е на модела E90 и е представен от BMW на 14 октомври 2011г. в Мюнхен, Германия. Световната премиера е излъчена на живо по интернет чрез Facebook. Официално моделът излиза 2012г. Седанът на F30 е на пазара от 11.02.2012г.

BMW 320d Efficient Dynamics е на най-използваното превозно средство на Олимпийските игри в Лондон през 2012,  поради официалното партньорство на BMW.  През 2012г. е представен отново в Северна Америка, 4-цилиндров двигател. Последният подобен там е на 318i от края на 1990-те години. Новата Серия 3 е първата, представяща новото лице на BMW, с плоски фарове, достигащи до “бъбреците” на решетката.

Също така за първи път Серия 3 представя пет различни “линии”, или нива на оборудване. Всяка една “линия” включва свои собствени уникални детайли:

keyfob“Base/SE” предлага стандартно оборудване и декоративни елементи в интериора от алуминий. Ключът на колата е черен с алуминиев акцент.

“Modern Line” предлага дърво в интериора, кожени седалки а ключът на колата е в сиво (светло бежово) с алуминиев акцент.

“Luxury Line” предлага дърво в интериора, луксознни кожени седалки, а ключът е с черен акцент.

“Sport Line” предлага спортни детайли, спортни кожени седалки с червени шевове и черен ключ с червен акцент.

M Line Sport” предлага М-детайли, спортни кожени седалки със светло син шев и черен ключ със светло син акцент.

Двигатели

6-цилиндровите редови двигатели с атмосферно пълнене  от 325i/328i/330i са заменени с новя N20 – редови 4-цилиндров турбо двигател на BMW вече са представен в някои други модели на марката. 4-цилиндровя турбо двигател е в състояние да постигне по-добра производителност е по-икономичен от редовия 6-цилиндров двигател с атмосферно пълнене. Значителното увеличаване на мощността и ефективността се дължи на използването от BMW на TwinPower Turbo, което използва технологии, като например висока точност на директното впръскване на бензина, двоен турбокомпресор, двоен VANOS и VALVETRONIC (променливи фази на газоразпределение). Това води до по-ефективен начин, за извличане на повече мощност от двигателя, но не с по-голям работен обем, което би довело до увеличаване теглото и консумацията на гориво. Във високия сегмент, 335i има същия двигател N55, като E90. Двигателят е прецизно настроен за по-нататъшно намаляване на разхода на горивото и емисиите, запазвайки производителността си.

316i с 1.6L двигател с TwinPower е представен през последната четвърт на 2012 и е достъпен само на избрани пазари. В сравнение с предшественика си 316/318i, той се произвежда в Германия и е с по-добро качество на изработката.

Възможността за смяна на режима – Driving Experience Control, може да промени цялостния характер на колата, в зависимост от ситуацията на пътя. Водачът може да избира между ECO PRO, COMFORT, SPORT и SPORT +. Всяка една от тези настойки активира различни настройки на двигателя и компонентите на окачването.

Галерия: 

Обратно горе