BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé

BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. On Location. (05/2013)BMW и Pininfarina са две имена с богати традиции в автомобилното производство. Те са олицетворение едновременно на върхови технологии и стил, на динамика и естетика. С BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé двете компании представят резултата от първия си съвместен проект в рамките на Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013. Концепцията-уникат е ексклузивна интерпретация на луксозно купе на BMW през погледа на Pininfarina. В тясно сътрудничество дизайнерските екипи са създали нов  автомобил със силен характер от луксозния висок клас: типично BMW, но във финия стил на Pininfarina.

С BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé дизайнерският екип на BMW залага на ексклузивни дизайнерски теми като лукса и елегантността, като креативно ползва опита на наложилото се специализирано автомобилно ателие Pininfarina. С изработения с голямо старание уникат реномираните производители BMW Group и Pininfarina са намерили общ език при осъществяването на една идея: „Чарът на съвместната работа с Pininfarina бе, че понякога откривахме различен поглед към темите лукс и ексклузивност. Защото точно в това отношение Pininfarina винаги са служили за пример и са доказвали финия си усет и особена изисканост. В тях ние открихме оптималния партньор, който да ни помогне да оформим тази автомобилна концепция.”, споделя Карим Хабиб, главен дизайнер на BMW.  „Резултатът на това сътрудничество е много по-голям от сумата от неговите части.”, допълва Фабио Филипини, главен дизайнер на Pininfarina. „Когато две марки с такъв богат опит и традиции реализират заедно своя визия, се получава нещо напълно ново и вълнуващо. При това взаимния респект по отношение на идентичността на партньора винаги бе в основата на нашето сътрудничество.”

Завършена елегантност 

BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé придава ново измерение на ексклузивността на BMW. Старателно изработеният уникат прелъстява зрителя още на пръв поглед. Разточителните повърхности и компактни обеми оформят елегантното тяло на автомобила. Типичните за BMW пропорции – дългото междуосие, дългият преден капак и изтеглената назад пътническа клетка – придават на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé уверена динамика още в покой. В същото време каросерията излъчва балансираност и хармония: типичните за BMW добродетели като техниката, динамиката и прецизността се допълват в особено цялостно изживяване благодарение на занаятчийското изкуство на Pininfarina. „Въздействието на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé е забележително. То изразява типичните за BMW добродетели като лукс и присъствие по много елегантен начин.”, казва Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design. „Оценявам редуцираната яснота и прецизност в дизайна на Pininfarina. Техните амбиции към крайния резултат са също толкова високи, колкото и нашите. А тяхното разбиране за дизайн перфектно се допълва от дизайнерската ДНК при автомобили като този.”

Предната част – убедителна динамика 

Широката, подчертаваща колелата предна част на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé излъчва присъствие и динамика. Характерната двойна бъбрековидна радиаторна решетка и фокусираните фарове със загатната двойна кръгла форма още на пръв поглед подсказват принадлежността към семейството на BMW. В същото време фундаменталните за идентичността елементи са интерпретирани от Pininfarina с италиански финес и придават на предната част особена нотка. Типична за BMW е и бъбрековидната радиаторна решетка като централен елемент на оформлението на предницата, всички повърхности и линии са насочени към нея. А тя осъществява връзката с двигателя, сърцето на автомобила. Нейните размери визуализират мощта на криещия се зад нея V12 агрегат. Бъбрековидната радиаторна решетка е насочена напред и по този начин цитира типичния за BMW „Shark Nose“, който придава на предната част още по-висока динамика при поглед отстрани. При поглед отблизо се вижда внимателната работа с детайлите: предната част на двойната бъбрековидна радиаторна решетка е от матово блестящ алуминий. Повърхността зад нея е блестящо черна за визуална дълбочина и вълнуващ контраст на материалите.

Над бъбрековидната решетка предният капак се изпъва над цялата предна част. Неговите дискретни контури сякаш се отделят от емблемата на BMW и придават на предния капак динамична елегантност. Тесните фарове гарантират типичния за BMW BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. On Location. (05/2013) фокусиран поглед към пътя и дооформят лицето на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Динамичните им контури са в перфектна хармония с отворената нагоре интерпретация на класическите за BMW двойни кръгли фарове. Благодарение на изпълнението с LED технология се създава високотехнологична цялостна визия с много дълбочина.

Спортната предна броня сякаш насочва BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé към пътя. Ниският и широк въздухозаборник подчертава широчината на предната част, а дългата хромирана лайстна допълнително добавя и висококачествен акцент. В зоните около колелата въздухозаборникът е по-широк и насочва погледа към спортно широката следа. Малък детайл, разположен ниско над пътя, е неголямата емблема на Pininfarina като подпис върху произведение на изкуството от партньора в разработката.

Отстрани – елегантна скулптура  

Дизайнерите на BMW и Pininfarina са обръщат особено внимание на постигането на точните пропорции. Повърхностите демонстрират изискания език на формите на BMW и в същото време са моделирани с типичната на Pininfarina яснота. В същото време редуцираните, прецизни линии на автомобила подчертават неговата ексклузивност с модерна нотка. Високата странична линия преминава хоризонтално по цялата дължина на автомобила и придава на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé статус и присъствие. Над нея към късата задна част се изпъва дългата линия на покрива.  Под страничната линия зад предните колела е разположен AirBreather като изискан контраст на линията на покрива.  Той се издига към задната част и придава лекота и динамика на задницата. Всички линии са оформени много фино: те се движат, стават по-изразени и по-дискретни и оптимално разгръщат заобикалящите ги повърхности чрез играта на светлините и сенките.

 BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. On Location. (05/2013)Елегантното впечатление от страничната част се подчертава и от множество други детайли. Матово блестящият декоративен елемент зад предното колело поставя висококачествен акцент отстрани и интегрира страничните мигачи.  Друг типичен за BMW детайл е извивката на Хофмайстер, която перфектно се вписва в заобикалящите я линии. Зад нея е разположен надписът V12, който подсказва за мощния двигател на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Надписът Pininfarina отстрани подчертава приносът на италианското дизайнерско ателие при създаването на автомобила. А емблемата на Pininfarina, разположена отгоре, е доказателството, че BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé е произведение на Pininfarina.

Ексклузивните 21-инчови колела перфектно допълват спортно-елегантната визия на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Филиграните, силно скулптурирани спици са комбинирани в пет групи и благодарение на използването на матово блестящ алуминий, черен цвят и черен хром получават силна визуална дълбочина. По този начин дизайнът на джантите комбинира елегантния дизайн с много спици със спортния дух на джантите с по пет спици.

Задницата – изискано присъствие 

Издължената странична част завършва в стройна, елегантна задница. Цялата задна част е доминирана от изискани хоризонтални елементи и изглежда много широка и ниска. В същото време големите повърхности придават на задницата силно присъствие. Между повърхностите погледът се привлича от прецизни контури и BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. On Location. (05/2013) хоризонтални линии. Така се създава изискана игра на светлините и сенките, която внася живот в цялостния дизайн.  Впечатляващ детайл е преходът от покрива към задния капак: двете фино моделирани пластини удължават колоните на покрива в посока назад и осигуряват елегантен преход на линията на покрива към задната част.

Задните светлини обгръщат задницата и визуално свързват страничните и задните части. Задните светлини са оформени много старателно и впечатляват с много детайли. Те интерпретират типичната за BMW L-образна форма много елегантно и почти филигранно. Висококачествената пластина от матово блестящ алуминий ги обгръща като бижу. Като особен акцент те са с отворен дизайн, така че въздухът може да преминава през тях.

Интериорът – модерна интерпретация на класически качества 

Интериорът на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé е още едно доказателство за сполучливата комбинация между модерна елегантност и уверена динамика.  В него спортния дух, ексклузивността и комфортът се сливат в уникално усещане. Плавната базова геометрия на интериорното оформление на BMW получава индивидуални акценти с помощта на Pininfarina. С индивидуалната си цветова концепция, подбраните материали, както и геометричните детайли във вратите, средната конзола и арматурното табло Pininfarina допълнително оформя типичните за BMW елементи като ориентацията към водача и Layering и подчертава спортния характер на интериора с фин усет към модерните и елегантни детайли.

 BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. On Location. (05/2013)Луксозното купе с четири места посреща водача и пътниците си в ексклузивна атмосфера. Създадените специално от Pininfarina предни и задни седалки обгръщат водача и пътниците със спортна странична опора и в същото време осигуряват най-висок комфорт. Веднага се забелязва и типичната за BMW ориентация към водача.  Всички свързани с шофирането функции и уреди за управление са леко обърнати към него и са оптимално достъпни. Хоризонталните линии и повърхности на арматурното табло осигуряват усещане за разточителен простор. Тези линии продължават и във вратите за още по-висока динамика. Дръжките на вратите цитират впечатляващата форма на задните светлини, както и страничния декоративен елемент и я пренасят в интериора. Задната част също е оформена особено разточително. Пространството за краката в BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé е на нивото на голяма луксозна лимузина.

Подбрани материали и висококачествено занаятчийско изкуство 

Ексклузивната концепция на цветовете и материалите на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé допълнително подчертава уникалния му характер. Високият дял на ръчната изработка придава още по-голяма ексклузивност на интериора. Фината кожа, както и дървото Kauri на възраст над 48 000 години придават на интериора на BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé особена атмосфера. Висококачествената кожа в черен и светло-кафяв тютюнев цвят на производителя „Foglizzo“ гарантират ексклузивна и топла атмосфера в интериора. Акцентите в черен хром са като технически контрапункт на преобладаващите естествени материали.  Всички дървени елементи в интериора са от BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé. Process. (05/2013) едно-единствено парче дърво Kauri, което е подбрано ексклузивно за BMW Pininfarina Gran Lusso Coupé от италианските експерти от „Riva 1920“. Дървото Kauri се отличава с уникалната си структура и сменя цвета си от златисто през червено до кафяво в зависимост от ъгъла на светлината и гледната точка. То е само шлифовано и обработено с безир и в комбинация с ексклузивните кожени повърхности излъчва особено топлина и естественост. Новозеландското дърво Kauri е сред най-редките  видове дърво в света. Неговата особеност:  падналите дървета Kauri са били консервирани в блатата в продължение на хилядолетия и след изваждането си могат да бъдат обработвани като свежо дърво.

Таванът от най-фина италианска вълна е в изискания десен „Principe di Galles“. Кафявото каре е в изискан контраст с класическите материали по вратите и арматурното табло.  Допълнителна светлина в интериора се осигурява от дългия отвор на покрива, който допълнително е осветен от бели LED. Вътрешното пространство е тапицирано с мек мокет с дълъг косъм в тъмносив цвят за дискретна, уютна атмосфера.  Друг детайл в интериора са свободно стоящите средни колони. Филигранната им конструкция създава непрекъсната остъклена площ и придава много лекота на вратите без рамки.

Pininfarina

Pininfarina е едно от най-известните и богати на традиции имена в автомобилния дизайн. Това, което през 30-те години стартира като „Carozzeria“ за производството на уникати, малки серии или визуалното облагородяване на висококачествена автомобилна техника, днес се е превърнало във водещото италианско дизайнерско ателие. Освен с автомобилен дизайн Pininfarina се занимава с продуктов и индустриален дизайн.  Pininfarina е определящ стила партньор в множество проекти с различни автомобилни производители. Простотата и хармонията, перфектните пропорции и иновативната функционалност са запазената марка на всеки дизайн на Pininfarina.

източник: www.bmwgroup.com